петък, 28 септември 2012 г.

ERASING-ИЗТРИВАНЕ

Артистична акция по изчистване на визуалното пространство на градската среда от политически недоразумения


На 12 май 2012г, Сдружение „Изкуство днес” и Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”стартира акцията „Erasing- изтриване”, организирана от Емил Миразчиев.
Чрез нея бе изчистен завинаги огромен надпис на ВМРО от скалите на Джендем тепе.
Освен многото физически боклуци, с които е осеяна страната ни, съществуват и такива, които замърсяват нашата визуална и духовна среда. За нас, като творци, тази чистота е важна и пораженията от безотговорното отношение, арогантност и манипулативност са далеч по-вредни за обществото, коментира инициатора на кампанията Емил Миразчиев.


В отговор на артистичната акция на Емил Миразчиев на 23 май, из Пловди бяха разлепени плакати с текст "ВМРО забавя, но не забравя".
Предупреждението е изписано с внушителни по големината си червено-черни и златни букви - цветовете на ВМРО-НИЕ, а отгоре има златно лъвче – също емблемата на формацията.
От ВМРО-НИЕ поясниха, че акцията е ответен удар срещу авторите на идеята за премахването на надписа ВМРО от Младежкия хълм.
Такива полицейски похвати не би трябвало да съществуват в демократична страна, каквато трябваше да сме след падането на Берлинската стена, счита авторът на артистичната акция Миразчиев.
Той припомни, че при гостуването в галерията му на чешкия художник Давид Черни, който бе изобразил България като турска тоалетна, на балкона на първия етаж в блока му е имало надпис "Емиле, ще умреш".
По онова време кметът на НИЕ Славчо Атанасов със специална декларация забрани на чешкия творец достъп до която и да е обществена сграда в Пловдив, а културната кметица Петя Гогова се закани да му подари руло тоалетна хартия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар